VAR(a) eller icke VAR(a)

VAR

Så här är ligger det till.

Vi fotbollsfans har i alla år hittat glädjen i fotbollen och allt som hör fotbollen till. Glädjen finns i att gå på matchen live, att se matchen på puben med polarna eller hemma i soffan. Det vi älskar med fotbollen innefattar även att prata om den. Hylla, såga, prisa, hata. Det är helt enkelt en del av fotbollskulturen vi älskar. Att sitta där med kollegan på fikarasten och klaga på Ole Gunnar, på att Sergio Ramos kapat någon med dobbarna i midjehöjd, på att Janne bänkat Isak eller på Felix Brych som hittat en hands i straffområdet som ingen annan ser. Vi svär. Vi slår i väggar. Vi slänger ur oss könsord. Vi går ut och sätter oss på en stubbe i skogen för vi pallar inte se vårt lag i 1-0 ledning sista 10 minuterna. Vi hatar på domare, försvarare, tränare, andra lagets supportrar osv.

Detta ÄR fotboll.

Är den alltid rättvis? Nej definitivt inte. Jag kan dra så många exempel här att jag hade kunnat skriva en bok. Mitt tydligaste exempel på detta är en situation som utspelade sig i juni 2014. Det var då som Bosnien & Hercegovina skickades ut ur VM efter att ett synnerligen inkompetent domarteam från Nya Zeeland(!) dömt bort Edin Dzekos 1-0 mot Nigeria. Han var en meter på rätt sida men en linjeman vinkar och målet döms bort. Felaktiga domslut kan med andra ord få enorma konsekvenser, för personer, lag, supportrar och nationer.

Förjävligt? Javisst.

Men detta får oss ju att prata, med varandra. Vi förenas i detta konstanta tugg om huruvida domslutet var rätt, om domaren är färgad eller om mittbacken fått hundra lax för att rigga in ett mål till.  

Sen kom VAR. Helt plötsligt kunde man skrika ut sin glädje på läktaren, på puben eller hemma i soffan för att lika fort sätta den i halsen när domaren sätter ett finger mot höger öra.

Är det mål? Är det inte mål? Borde det blåsts av för frispark i anfallet innan? Studsade bollen på någons armbåge?

Nej fotbollen är inte alltid rättvist men det blir den inte med VAR heller. Vi har fortfarande den mänskliga faktorn. Huvuddomaren ska fortfarande besluta om han ska blåsa av eller låta spelet gå, om han vill ut och titta på den lilla TV-skärmen eller om han är säker nog för att låta bli.

Jag sitter hellre och svär på fikarasten över en missad offside än att behöva hålla inne min glädje över ett mål, för jag inte vet om det kommer att godkännas.

Bort med VAR, helst igår.

Kommentera